top of page

I Edvard Munchs fotspor - LØTEN og VÅGÅ

Løten og Vågå, som to tydelige opphavssteder, betydde mye for Edvard Munch, både som menneske og kunstner.
Edvard Munch ble født på gården Englaug Østre i Løten den 12. desember 1863. Familien Munch flyttet til Oslo da Edvard var bare ti måneder gammel, men familien beholdt den gode kontakten med sine venner på Englaug gård. Den unge Edvard tilbrakte flere somre ved gården. Han var allerede da flittig med blyant og pensel: et 40-talls tegninger med menneskeskildringer og naturmotiver fra Løten og omegn er fra disse sommerferiene.


Farsslekten bodde i Vågå i flere generasjoner. Som ung mann vandret han hit for å søke opp røttene sine. Farsslekten var alle menn med høye stillinger i samfunnet, enten embetsmenn eller prester. Av kvinnene var det spesielt oldemor Christine Storm Munch som utmerket seg og har fått en stor plass i familiehistorien. Portrettene av oldeforeldrene hang behørig over Biedermeier sofaen gjennom hele Edvards barndom, og minnet ham på familiens nære forhold til Vågå. Det var mange malere og diktere i farsslekten, og Munch var selv klar over at han bar en arv videre fra forfedrene sine.


På Munch-vandringen i Løten tar bussen oss med til Klevfos Industrimuseum på Ådalsbruk hvor vi får en omvisning i Munch-senteret. Deretter kjører vi til Munchs fødested Englaug Østre gård, hvor vi tar et kort fotostopp. Vi avslutter oppholdet på Løten togstasjon hvor vi får servert lunsj.


Etter lunsj går turen videre til Vågå, hvor vi overnatter på en av de gamle gårdene. På Munch-vandring i Vågå går vi i fotsporene til Edvard Munch og farsslekten hans. Vi får et innblikk i hvordan kunstneren kan ha opplevd møtet med Vågå, tanker han kan ha gjort seg omkring forfedrene i bygda og hvordan dette kan ha vært med å forme ham som menneske og kunstner.  
Neste dag går hjemturen til Oslo via Lillehammer. Her tar vi en lunsjstopp før vi besøker Lillehammer kunstmuseum, som har fire verk av Edvard Munch.  


Turen til Løten og Vågå går over to dager. Pris vil bli oppgitt på forespørsel.

 

For mer informasjon vennligst kontakt Northway AS ved reiseleder Silvia C. Leine

 

silvia @uniquetours.no

+ 47 45 60 37 56

bottom of page